Wat betekent hosting?

Wat is hosting nou eigenlijk? Dat het te maken heeft met je website weet vrijwel iedereen, maar wat het doet is voor het merendeel een raadsel. In feite huur je een klein stukje opslag op een server van een ander. Jij betaalt een partij zodat je gebruik mag maken van de servers, deze servers zorgen ervoor dat jouw website online zicht- en vindbaar is voor anderen. Hoe goed deze vindbaar is hangt af van je SEO, maar stap 1 is het regelen van een goede host.

Hosting is noodzakelijk wanneer je een nieuwe website wil opzetten. Ook voor het kunnen verzenden van e-mails hosting nodig, deze mails moeten namelijk worden opgeslagen op een server. In veel gevallen betreft hosting een alles-in-een-pakket, dus inclusief webhosting en meerdere persoonlijke e-mailadressen.

Het kiezen van goede hosting is van essentieel belang, de snelheid van je website hangt er namelijk vanaf.

 

In een samenleving waarin consumenten steeds meer worden verwend met snelle websites is het hebben van een trage website als een nekslag voor je organisatie. Je verliest er namelijk (potentiële) klanten mee. Met goede hosting wordt dit voorkomen. Daarnaast kan een server tijdelijk overbelast raken, waardoor jouw website uit de lucht gaat. Dit kan omzet kosten en wil je dus te allen tijde voorkomen.

Welke soorten hosting heb je

Er zijn binnen de wereld van hosting verschillende opties, welke je kiest hangt af van je bezoekersaantallen en uiteindelijke doel.

Shared hosting

De meest gekozen variant van hosting is shared hosting. Bij shared hosting worden er meerdere domeinnamen aan één server gekoppeld. Jij en anderen huren dus gezamenlijk één server. Doordat de kosten met meerdere organisaties worden betaald is de prijs van shared hosting in de meeste gevallen lager. Deze soort hosting is ideaal voor beginnende websites, wanneer de bezoekersaantallen groeien is het aan te raden om over te stappen naar VPS hosting.

VPS hosting

In tegenstelling tot shared hosting heb je bij VPS hosting een volledige server voor jezelf. VPS staat voor virtual private server. Het voordeel van een eigen server is de snelheid, capaciteit om er meerdere websites op te laten draaien en hoge uptime. Een eigen server kan daarnaast ook een groter aantal bezoekers aan, deze manier van hosting is daarom voor grotere/populaire websites en organisaties aan te raden.

Reseller hosting

Wanneer jij als bedrijf diensten aanbiedt, zoals webdesign, kan je je klanten direct hosting aanbieden met reseller hosting. Jij wordt dan de tussenpartij. Je huurt een stukje van een server en verhuurt dit vervolgens tegen een hogere prijs. Als aanbieder ben jij het aanspreekpunt voor huurders van de server en kan je werken met een maandelijks abonnement.

Bij het opzetten van een website is het dus van belang dat je kijkt naar goede hosting. Verwacht je direct een groot aantal bezoekers op je website? Dan is het slim om voor VPS hosting te gaan.

Wil je eerst de kat uit de boom kijken en werken aan je website? Dan zit je in de meeste gevallen met shared hosting ook goed!

Cookie Consent with Real Cookie Banner
× Hoe kan ik je helpen?