Wat is een header op een website?

De header is de bovenkant van je website en enorm belangrijk. Dit is de plek waar vrijwel iedere bezoeker naartoe gaat om verder te klikken naar een andere pagina binnen je website.

In de header zien we in veel gevallen het logo van de organisatie terugkomen, wanneer je op dit logo klikt zal je terug worden gestuurd naar de homepage. SEO-technisch sterk en het wordt tegenwoordig als ‘normaal’ gezien door gebruikers, zij verwachten het al omdat het zo is ingeburgerd.

Naast het logo is de header dé plek om de navigatie in te verwerken. Dit doe je om de bezoeker te verleiden om verder te klikken in plaats van de website te verlaten.

Stel jezelf maar eens voor: jij hebt iemand naar je website kunnen krijgen door middel van een advertentie, deze persoon is op een landingspagina terechtgekomen. In plaats van converteren wil deze persoon meer informatie en gaat op zoek naar subpagina’s.

Wanneer deze in een menu in de header zijn verwerkt kan er snel door worden geklikt en krijgt de persoon in kwestie waar hij of zij naar op zoek was. Wanneer deze optie niet werd geboden had de kans aannemelijk geweest dat de website werd verlaten, jouw kans op een verkoop of aanvraag gaat daarmee ook verloren.

Alleen al om bovenstaand voorbeeld is het verstandig om goed te kijken naar je header. Het is hét punt waar iedere bezoeker naar terugkeert, dus deze wordt vaak gezien: dat verdient aandacht.

Waar moet je op letten bij een header?

Bij het creëren van je header moet je op de volgende punten letten:

Design header

Het design van je header moet aansluiten op de rest van je website, eigenlijk moeten deze in elkaar overlopen. Het is niet de bedoeling dat een header op gaat vallen, maar voor wie deze zoekt moet hij wel snel te vinden zijn.

Indeling header

Hier staat klantgemak écht centraal. Zorg dat je bezoeker gemakkelijk naar alle belangrijke informatie kan via de header. Je logo, belangrijke pagina’s in een menu en contactpagina linken is al een goed begin. Je kunt ervoor kiezen om een ‘call to action’ toe te voegen aan de linker- of rechterzijde, deze kan je op laten vallen door gebruik te maken van een andere kleur.

Breadcrumbs header

Om ervoor te zorgen dat je bezoeker gemakkelijk door de website kan navigeren is het een idee om breadcrumbs toe te voegen binnen of net onder je header. Wanneer een bezoeker naar een andere pagina gaat, kan deze gemakkelijk terug naar de vorige lagen van je website. Ook hier staat klantgemak weer bovenaan, vooral omdat zoekmachines hier veel waarde aan hechten.

Zorg er dus voor dat je header duidelijk, in dezelfde stijl als de rest van je website is opgemaakt en bijdraagt aan het gemak dat bezoekers moeten ervaren op je website. Op die manier stel je een header op die bij zal dragen aan het succes van je website, zowel SEO-technisch als op het gebied van conversatie.

Cookie Consent with Real Cookie Banner
× Hoe kan ik je helpen?